NU BOKAS November – JANUARI

10 steg för en framgångsrik produktfotografering

Read more

produktfoto reklambilder produktbilder skönhet hudvård ekblad media

När man bokar en produktfotografering så är det såklart viktigt att både produktfotografen och företaget får ut det allra bästa ur fotograferingen. I det här inlägget berättar jag om 10 steg som gör att det blir en lyckad produktfotografering & ni får bilderna ni drömmer om!

produktfoto reklambilder produktbilder skönhet hudvård ekblad media
produktfotografering flaskor produktfoto dryck alkohol cider ekblad media
produktbilder reklamfoto företagsfoto produktfotografering ekblad media mineralsmink

1. Gör en bra beställning av produktfotograferingen redan vid bokning

Som företag finns det flera saker som ni kan meddela er fotograf redan när ni bokar er produktfotografering. Dels var bilderna ska användas, hur många bilder ni behöver, men berätta även gärna om vad för sorts bilder ni är ute efter och vad ni har för budget. Det är alltid bra för produktfotografen att veta vad för siffror det rör sig om, för då kan man snabbare komma med en offert.

2. Ha ert varumärke klart & tydligt

För detta kommer också att spegla sig i produktbilderna. Vill ni ha några specifika färger, vill ni ha en viss ton i bilderna, ska produkterna vara placerade på något sätt eller hur föredrar ni att det ser ut. Det är klart att fotografen kan bidra med sin kreativa expertis, men det är ändå alltid bäst att ert varumärke är utmejslat och klart innan fotograferingen.

3. Var ute i god tid

Som produktfotograf är det klart att man försöker att göra alla kunder nöjda, men det allra bästa är att boka sin produktfotografering i god tid. Kalendern blir fullbokad snabbt och det är alltid bättre för fotografen att inte behöva jobba under stor tidspress. På så sätt har man tid ifall man behöver göra förändringar under fotograferingen, lägga till rekvisita, om kunden vill göra fler bilder eller om något oväntat som behöver hanteras uppstår.

4. Planeringen är nyckeln till allt

Inför alla mina bokade produktfotograferingar gör jag en planering med kunden, antingen via ett digitalt möte eller över telefonen, och skapar sedan en Pre production-board som kunden får godkänna. Där bestämmer vi allt kring hur produktbilderna ska se ut, vilka format, vilka färger, vad som ska synas i bild, rekvisita och så mycket mer. Vi lägger även in mina och era inspirationsbilder så att jag vet vad jag ska fotografera efter och det är sedan allt detta som jag utgår från när jag skapar era produktbilder. 

Jag har märkt genom åren att en planerad fotografering där kunden och jag är på samma sida är det som blir allra bäst för båda parterna, och därför är det viktigt att båda är engagerade i detta. Man kan ju även låta produktfotografen ha helt fria tyglar, men då är det också viktigt att man är medveten om att de kreativa besluten ligger hos fotografen.

5. Leverans av produkter & tydlighet

När man skickar produkterna är det viktigt att man skickar flera av samma sort, då det kan finnas små repor eller misstag i loggan eller andra avvikelser som kommer att synas på bild. Om ni önskar bilder med vatten, textur eller produktens innehåll är det också viktigt att skicka flera då förpackningarna ofta blir kladdiga under själva fotograferingen. Det är också bra om man kan förtydliga vilka produkter som är vilka om det inte framgår eller om det är något som fotografen själv kanske inte är van att använda. Beroende på område så är det inte alltid så lätt att lista ut. 

produktbilder företag choklad ekblad media
produktfotografering reklamfoto reklamfotograf företagsfotografering göteborg Ekblad Media
produktbilder reklamfoto företagsfoto produktfotografering ekblad media

6. Tillgänglighet vid produktfotograferingen

Under själva dagen för produktfotografering är det bra om det finns en kontaktperson på företaget som kan vara tillgänglig för frågor, input och information. Ibland kan det uppstå oförutsedda saker eller så kan man vilja fråga om företaget vill ha ett speciellt alternativ under fotograferingen. Om någon på företaget finns tillgänglig för frågor så kan man snabbt och lätt avhandla detta och gå vidare till nästa punkt, istället för att behöva stanna upp fotograferingen eller eventuellt lägga till fler timmar för att rigga och fotografera igen.

7. Betalning i tid

Det är självklart att företagare har mycket att göra, men det är alltid bäst att vara snabb med betalningen av alla fakturor till sin fotograf. På så sätt kan fotograferingen och leveransen fortgå direkt utan att det blir dröjsmål.

Du kanske också vill läsa…

produktfotografering reklamfoto reklamfotograf företagsfotografering göteborg Ekblad Media

8 bilder & videos som alla företag borde ha i sin marknadsföringsstrategi

produktbilder reklamfoto företagsfoto produktfotografering ekblad media

Pre-production – så skapar vi produktbilderna ni drömmer om

produktfotografering produktbilder produktfotograf ekblad media reklambilder reklamfoto

Vill ni ta ert företag till nästa nivå med produktfotografering?