RAW-filer från produktfotograferingar är något som sällan lämnas ut eller är till salu. Detta är en het potatis och jag tänker att vi ska diskutera allt om RAW-filer i detta inlägget!



Vad är RAW-filer från produktfotograferingar
Yrkesverksamma fotografer jobbar oftast i ett format som heter RAW – vilket är en profil man kan välja under inställningarna i ens kamera. RAW-filer skapar en speciell sorts bild, och du kan inte öppna den med ”vanliga” program på din dator utan du behöver till exempel Photoshop eller Lightrrom för att kunna använda den. Du kan inte heller ladda upp den på någon hemsida eller på sociala medier, utan det är ett format skapat för redigeringen.
RAW-format nämnligen har stora fördelar då man får extra mycket data med i bilden – och kan därmed redigera bilderna mer än om du hade fotat i JPEG-format direkt. Till exempel kan du ljusa upp skuggor, återställa högdagrar och så mycket mer. Så därför är det en stor fördel för det ger utrymme att ändra mer i redigeringen, men det är också ett format som sällan används mer än av fotografen och eventuellt en retuschör.

Oredigerad rawfil från en av mina produktfotograferingar

Färdigredigerad bild redo att levereras till kund
Hur ser RAW-filer från produktfotograferingar ut?
För att man ska kunna spara så mycket infromation som möjligt i bild och för att man ska kunna redigera så ser RAW-filer ganska ”platta” ut. Det vill säga de har låg kontrast, låg färgmättnad och är lite allmänt grådassiga. Men sedan ändras mycket i redigeringen.
RAW-filer kan vara långt från slutresultatet från produktfotograferingen
När det kommer till RAW-filerna från produktfotograferingar oftast ganska långt från det färdiga resultatet. Oftast justerar man ljus så det blir perfekt och tar bort små skavanker från produkterna men det kan också vara så att man gör kompositioner av flera bilder till ett snyggt slutresultat.
Produktfotografering innebär också ofta mycket kreativa lösningar, så det kan finnas en hel del ”stöd” som tas bort ur bild (se mina grillspett i karusellen ovanför för att skapa en ”flygande” bild).
Så med andra ord är RAW-filer från produktfotograferingar oftast ganska långt från hur den faktiska produktbilden blir sedan och kan ibland till och med vara ganska fula.




Bläddra bland bilderna för att se hur jag har klistrat ihop flera bilder till en effektfull med svävande choklad.
Vad för licens är vanligast vid produktfotografering?
När man har bokat sin produktfotogafering så ingår det oftast en licens för användning av bilderna i priset man betalar. Det vanligaste är en användning för sociala medier, hemsida och annonsering och ibland kan det även finnas tillägg för tryck, förpackningar, butikdisplayer, billboards och annat. Så det som vanligast förekommer är att man köper en licens för färdigredigerade produktbilder i jpeg-format – redo för använding i marknadsföringen!



Därför vill fotografer sällan lämna ut sina RAW-filer från produktfotograferingar
Så som jag har berättat tidigare är RAW-filer ett format som är till för att användas i redigeringen och går knappt att användas för andra personer. Bilderna är oftast fulare än vad slutresultatet är sedan och ganska långt från produktfotografens vision. Så förutom att det sällan ingår RAW-filer i priset vid en produktfotografering, så är det också något som produktfotografen gärna inte levererar.
Som fotograf vill man ju ge sin kund precis vad de behöver för att kunna börja marknadsföra sig på bästa sätt – och då är ju supersnygga proffsiga färdigredigerade produktbilder svaret. Om man lämnar ut RAW-filer från produktfotograferingar kan man ju se det som att man skickar en hafsig skiss istället för ett konstverk till sin kund. Eller att man skickar ingredienserna och ber kunden laga ihop maträtten själv.
Som fotograf har man också en stolthet i det man levererar, och vill sällan lämna ut ”halvfärdigt” material då det inte speglar den kvalitét som man annars står för till sina kunder. Och som jag tidigare nämnt så är detta sällan del av den licens som ingår i priset.
Om RAW-filerna ska säljas – då blir det dyrt!
Om man som fotograf skulle sälja sina RAW-filer från produktfotograferingar – då skulle priset vara mycket högre än färdigredigerade bilder då man egentligen lämnar ut hela filen, alla möljligheter att redigera och ger bort stora delar av den konstnärliga biten. Vissa ser det som att man gör fotografen en tjänst – för man slipper ju redigeringen – men det är varken så fotografer eller Svenska Fotografers Förbund ser på saken. Utan istället blir det en extra kostnad om man ska få köpa loss orginalfilerna, det vill säga RAW-filerna, för det är ett ännu större värde än den färdiga JPEG-bilden som vanligtvis levereras.
Så med andra ord – RAW-filer från produktfotograferingar är sällan till för att användas mer än av fotografen och en eventuell retuschör, och om man som företag ber om att få köpa dem kan det vara så att resultatet inte är vad man har tänkt sig. De är sällan fina vid första anblick och kräver en hel del kärlek i redigeringen. Lita istället på att ni jobbar med ett proffs och lämna över både foto och redigering till er produktfotograf – så kommer ni få snygga produktfoton färdigredigerade och redo att börja jobba åt er och ert varumärke vid första publicering!

Ekblad Media – produktfotografering Göteborg
Hej! Jag heter Maria Ekblad och driver Ekblad Media. Jag arbetar med företag i hela Norden och tar fram produktbilder som gör följare till nya kunder! Behöver ni också nya produktfoton till kommande kampanjer & lanseringar?
Du kanske också vill läsa…