NU BOKAS November – JANUARI

Redigering av produktbilder – detta händer i photoshop

Read more

produktfotografering ekblad media produktbilder

När du bokar produktfotografering hos en professionell fotograf så ingår det alltid redigering av bilderna för att era produkter ska framställas på bästa sätt men även se så verklighetstrogna ut som möjligt. I det här inlägget går vi igenom vad som vanligtvis görs vid redigering av produktbilder!

Olika produktbilder kräver olika mycket jobb i redigeringen

När det kommer till produktbilder så varierar det väldigt mycket kring hur man behöver redigera för att bilderna ska bli så bra som möjligt. Det bästa är ju såklart när man kan sätta allt direkt i kameran (och göra så lite jobb som möjligt efteråt). Men ibland kan man behöva trolla lite i photoshop för att bilderna ska bli extra bra och framhäva det som bilden faktiskt ska visa.

Ljus, kontrast och komposition

Det allra första som jag gör när jag redigerar produktbilder är att jag ser till att ljus, kontrast och komposition ser ut som det ska. Jag siktar alltid på att ta så bra bilder som möjligt direkt i kameran, men ibland kan det behövas en del justeringar i alla fall. Jag fotar alltid i RAW-format för att kunna styra över resultatet så mycket som möjligt, och de filerna är ju lite åt det ”plattare” hållet med mindre kontrast och färger. Så jag brukar kompensera för det och se till att bilden är centrerad, rak och komponerad så som jag vill.

produktfotografering-produktbilder produktfotograf

Oredigerad RAW-fil

produktbilder reklamfoto företagsfoto produktfotografering ekblad media

FÄRDIG-redigerad bild

Klipp & klistra

Ifall det är mer avancerade produktbilder som har fotograferas i olika omgångar så redigerar jag ihop dem till en snygg bild. Jag tar även bort eventuella stödelement i bilden, i det här fallet dessa snygga grillspett. 

produktfotografering-produktbilder produktfotograf
produktbilder företag choklad ekblad media

Repor & defekter ordnas

Även om jag brukar få flera olika förpackningar från mina kunder så kan det ändå vara så att det finns små små dekefter i förpackningarna, och sådana saker samt damm och repor kan gör att bilden ser mindre proffsig ut. Därför brukar jag alltid redigera bort sådant på mina produktbilder för ett mer stilrent utseende.

Oredigerad RAW-fil

Fingrar med i bilden, lite för låg kontrast, störiga strån som sticker ut och för lite puder i luften jämfört med briefen, samt ojämnheter i bakgrunden.

 

FÄRDIGREDIGERAD BILD

Här har jag rätat upp bilden, tagit bort mina fingrar och strån som sticker ut, förstärkt färger och kontrast samt adderat mer puder i luften från en annan bild i samma serie.

 

Bakgrunden snyggas till & extrasaker

Efter detta så brukar jag snygga till bakgrunden och redigera bort eventuella defekter och ojämnheter, för ett riktigt snyggt resultat. Om det är något extra som ska adderas för extra effekt så bruker jag passa på att göra det nu också. Det kan vara som i exemplet ovan, då det blev snyggare med pudret som flög genom luften på en annan bild.

Modellbilder och lifestylefoto redigeras ytterligare

Om jag har fotograferat med modeller i studio eller på en utvald plats så ingår det även redigering av personerna och platserna med i bild. Jag är van att redigera människor och brukar tänka att alla ska se ut som de gör, men sitt bästa jag. 

Du kanske också vill läsa…

produktfotografering reklambilder företagsfoto ekblad media produktfoto

7 bilder & videos som alla företag borde ha i sin marknadsföringsstrategi

produktbilder reklamfoto företagsfoto produktfotografering ekblad media

Hur många produkter ska man skicka för en produktfotografering?

produktfoto reklambilder produktbilder skönhet hudvård ekblad media

Vill ni ta ert företag till nästa nivå med produktfotografering?