AI – framtiden eller katastrof för reklambilder & reklamvideos?

ai företagsbilder

AI är påväg i samhällets alla delar, och så även i reklamfoto- och videobranschen. Vissa fotografer tror att detta är slutet för reklamfoto som vi känner till det idag, andra är peppade och några är mer osäkra på vad det kommer att innebära för dem. I det här blogginlägget ska vi diskutera det vidare. För det kan vara en katastrof för reklamfotovärlden tror jag, eller något alldeles alldeles underbart…

AI finns redan inom fotovärlden, och den anden kommer inte att hoppa ner i flaskan igen.

Till exempel så kan man ju nu generera väldigt bra bilder om man är duktig på det via olika program, och photoshop har ju redan flera verktyg i de senaste uppdateringarna som många fotografer redan använder sig av. Om du vill se en youtubevideo där jag visar dessa verktyg kan du klicka på videon nedanför. 

Plattformarna vill att man ska ange modifikationer med AI

Även om det går att göra allt mellan små förändringar som man annars skulle klonat bort eller använt photoshops inbyggda innehållsmedvetna funktioner att redigera med annars till att generera innehåll så verkar flera sociala kanaler ta ställning till om det är något som är redigerat med AI.

Vid dagens datum så dyker det upp en liten symbol ovanför inlägen där det står ”Skapat med AI” och det kan ju på ett sätt vara bra, för det blir ju väldigt tydligt mot kunden. Dock kanske det borde stått ”Redigerat med AI” för det är ju en väldig skillnad att finputsa bort damm eller repor på en produkt jämfört med att generera en hel miljö eller en person i en bild. 

Företaget som har Dove har gjort ett statement (se videon ovan) att de aldrig kommer använda AI för att skapa ouppnåeliga ideal för kvinnor med sin reklam.

Det tycker jag är fint av dem, samtidigt som det indikerar ju att de kanske kommer använda sig av AI-modeller över huvud taget i framtiden. Ur vissa aspekter, till exempel miljösynpunkt, så kan det ju vara värdefullt att inte flyga modeller jorden runt för att fotografera bilder. 

Jag tror dock att det kan finnas flera stora faror för företag idag att använda sig av AI i sina reklambilder & videos.

För vad är det man vill ha mest idag? Jo något som känns äkta. Det finns ju inget mer irriterande än när man suttit i telefonkö länge och så kommer man enbart fram till en robotröst till telefonsvarare. Man vill ju prata med en människa.

Och om man tittar på trender inom influensers så är det såklart att många vill följa personer som verkar ”perfekta” men de allra flesta gillar ju innehåll som känns ärligt och genuint. Det är ju så man kommer nära en person och det samma gäller ju med reklam.

Jag tror att det snarare kan bli så att företag som använder sig mycket av AI istället för att ta sig råd att använda riktiga bilder och modeller kan framstå som billiga och icke-autentiska. Och det är ju det sista man vill med sitt varumärke.

Men vi får se, vi är ju verkligen bara i början av denna utvecklingen och det går väl kanske inte att förutspå hur detta kommer att bli alls. Som egenföretagare och fotograf/videograf tror jag att man kan lära sig att jobba med AI och dra nytta av det också. Till exempel använda sig av Photoshops redigeringsfunktioner som jag nämnde ovan, eller så kan jag nu använda mig av voiceover med AI-röster från den sidan där jag licenserar min musik från. 

Oavsett så tror jag inte att man ska underskatta the real deal i sin marknadsföring.

Som avslut vill jag visa de här två AI-modellerna jag genererade med Photoshop när jag skrev det här inlägget haha. Det finns ju en hel del kvar att gå (även om det finns bättre sidor för detta och folk som är bättre på att skriva prompts för att generera bilder). Det är ju något lite obehagligt med bilder på människor som ser ut som människor men inte helt hundra. Och kolla på hennes händer, det är ju verkligen något som AI har svårt med.

Vad tror du om allt det här? Kommentera gärna nedan med dina tankar om AI och reklambilder. 

Vill du ha äkta reklambilder på era produkter från en mänsklig fotograf? Klicka här för att läsa mer & boka!